duminică, 29 noiembrie 2009

Bomboane Bounty

Ii multumesc Mayei pentru aceasta idee excelenta. Eu nu prea fac dulciuri insa la ea in poze aratau pur si simplu spectaculos, asa ca am incercat si eu.
Pentru aproximativ 80 de bomboane, aveti nevoie de: 250 g cocos fulgi, 250 g unt, 100 ml smantana, 100 g zahar pudra, putina sare, esente, ciocolata menaj alba si neagra.
Daca vreti sa iasa mai multe, dublati cantitatile.



Asadar...untul se topeste la bain marie.



Cand s-a topit untul, se adauga smantana apoi zaharul pudra si putina sare.



Se incorporeaza fulgii de cocos pana se obtine o compozitie suficient de tare cat sa se poata forma in mana bomboanele, apoi esenta. Eu nu am gasit esenta de migdale asa ca am inlocuit cu esenta de vanile si lamaie. Iese la fel de bun.



Am modificat putin reteta si am adaugat in plus nuci macinate si lapte praf.



Se formeaza din compozitie mici bile in mijlocul carora introducem alune sau nuci coapte.



Si se formeaza una cate una. Trebuie doar putina rabdare.



Apoi se introduce fiecare in ciocolata neagra topita tot la bain marie si se stropeste cu cea alba, si invers. Am mai avut niste bombonele mici care le-am folosit pentru un aspect frumos. Nu au iesit perfecte insa data viitore o sa iasa mai bine.



Sunt delicioase.

vineri, 27 noiembrie 2009

Bors moldovenesc de gaina

Fiecare stie sa faca bors, supa, ciorba si fiecare face in alt fel. Eu va recomand ca macar o data sa incercati varianta asta cu gaina de la tara, bors umplut in casa, taitei tot de casa si legume proaspete.
Asadar, avem nevoie de un pui sau gaina, ( daca e prea mare puteti pastra cateva bucati si pentru o tocanita) ardei gras, ceapa, morcov, rosii, bors, ou si faina pentru taitei si verdeata: patrunjel si leustean (leusteanul ii mai adauga cateva "karate" borsului). Carnea se spala bine si se pune la fiert. Daca e nevoie se ia spuma. Mie imi place ca borsul sa fie limpede asa ca oparesc cateva minute carnea apoi o mai clatesc o data in apa rece (se curata mai bine).



Toate legumele se taie foarte marunt si se adauga in bors dupa ce a fiert carnea. Se completeaza cu cimbru.



Dupa ce au fiert legumele, se adauga borsul acru (traiasca mama) si se mai lasa la fiert cateva minute. Cel mai bine la borsul de gaina merg pastele de casa sau taitei cum li se spune. Taitetii se fac dintr-un ou care se amesteca cu sare si faina pana rezulta o coca nu foarte tare. Se intinde pe o plansa de lucru peste care s-a presarat faina sa nu se lipeasca. Se intinde pana devine o foaie subtire , se lasa la uscat jumatate de ora, apoi se taie astfel incat sa iasa niste fidelute subtiri. Acestea se fierb separat in apa cu sare dupa care se adauga in bors cu 3 minute inainte de a fi gata. Pastele trebuie sa fie "al dente"...nu lasati sa fiarba pana se desfac.



In farfurie se adauga patrunjel proaspat taiat. Se combina bine cu ardei iute si mamaliguta.

Ciuperci cu smantana

Ciuperci, smantana si cateva grame de unt sunt suficiente pentru reteta. Cantitatile sunt bineinteles proportionale cu cate persoane sunt la masa.
Se curata ciupercile si se calesc in untul topit pentru cateva minute dar cu grija sa nu se usuce. Cand au inceput sa lase putin suc, se adauga smantana. Cine doreste poate sa ingroase cu doua linguri de faina amestecate cu o parte din smantana calda de pe foc. Se adauga sare si piper si gata.



A iesit delicios. Pofta buna.

Salata de scrumbie

Este o salata delicioasa si se face extrem de usor ca orice salata de altfel.
Scrumbia (sau hering) sarata se curata bine, se indeparteaza pielita si oasele si se taie. Se completeaza cu un ardei gras rosu (mie mi s-a facut pofta intr-o seara cand nu aveam ardei in casa), ceapa taiata solzisori, zeama de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
Ca o sugestie, mai puteti adauga spanac sau salata verde si morcov ras. O sa mai fac si o sa folosesc toate ingredientele. Iata..

duminică, 22 noiembrie 2009

Cod in saramura

Am folosit un trunchi de cod, doua rosii, zeama de lamaie, cimbru, patrunjel, usturoi, sare si pier.
Pestele se spala si se da cu sare si piper si putina zeama de lamaie.



Se unge cu foarte putin ulei si se face pe gratar la foc incins.



Saramura se face in felul urmator: doua-trei rosii se taie marunt si se oparesc in apa cu ceva condimente. Se adauga cimbru apoi se ia de foc, timp in care se adauga o legatura generoasa de patrunjel proaspat taiat fin si cativa catei de usturoi zdrobiti, sare si pier. Se da deoparte si se acopera pestele dupa ce este asezat in farfurie.



Se mananca cald.

Sarmale cu ciuperci si soia

Pentru reteta avem nevoie de: 200 grame de orez, soia granulata, ciuperci, ceapa, morcov, suc de rosii, condimente.
Frunza de vie se lasa la desarat in apa calduta sau chiar se opareste daca e mai "batrana".



Orezul se lasa in apa la umflat.



Granulele de soia se acopera cu apa fierbinte in care s-a dizolvat putina vegeta.



Intr-o cratita se calesc cateva cepe (trei-patru), doi morcovi dati prin razatoare si se adauga apoi orezul. Toate astea se lasa la calit in continuare in ulei.



Dupa care se adauga suc de rosii sau bulion si cimbru.



Dupa ce soia a absorbit toata apa (daca este in exces, se arunca) se amesteca cu ciupercile intr-un castron mai mare in care sa incapa toate ingredientele.



In vasul in care vor fierbe sarmalele (eu am folosit unul de lut) se aseaza un strat de frunze de vie si cateva codite de la patrunjel si marar.




Dupa ce s-a racit compozitia lasata la calit, se amesteca cu ciupercile si soia, se adauga patrunjel si marar, sare si piper si se ruleaza sarmalele.



Am "asezat" putin bulion de ardei printre sarmale.




Cred ca le-am lasat vreo doua ore si jumatate la cuptor. Pe gustate iti dai seama cand sunt gata. Pofta mare.

Tarta cu fructe

Pentu reteta este nevoie de: opt oua, zahar (pe parcurs voi da si cantitatile), cacao, ulei, apa fierbinte, esente si fructe din compot sau proaspete.
Se bate galbenusul cu o cana si jumatate de zahar, se adauga esente si zahar vanilat. Dupa ce s-a topit zaharul, se adauga 8 linguri de ulei si 8 linguri de apa fierbinte. (cate oua aveti, atatea linguri de apa si ulei).
Albusul se bate spuma cu un varf de cutit de sare. Sa iasa mai tare, in timpul mixarii se adauga o lingura-doua de apa rece.








Se amesteca compozitiile si se incorporeaza faina cat sa arate ca o smantana mai groasa.



Se lasa putina compozitie la sfarsit care se amesteca cu cateva linguri de cacao apoi se incorporeaza, se adauga fructele si cateva cubulete de ciocolata si se da la cuptor la 200 grade cam 20 minute sau depinde de cuptor.



Nu a iesit prea spectaculos ca aspect insa a fost pufoasa si buna.



Detaliu

miercuri, 18 noiembrie 2009

Ciorba de fasole

Fara introducere. Am ales fasole mare dar cred ca merge de orice fel...gospodinele stiu mai bine.
Se fierbe fasolea si se schimba de mai multe ori apa, iar in ultima se adauga sare. Cand a fiert complet sau ...99,99% se adauga legume proaspete, adica: morcov dat prin razatoare, ceapa taiata cubulete si ardei gras. Eu nu am avut ardei gras la momentul respectiv pentru ca am uitat sa cumpar si am folosit..



Pasta de ardei..home made. Toate acestea se fierb in continuare cu fasolea iar in vas scufundam o crenguta de cimbru pe care o scoatem la final. Asta este, spun eu, unul din secretele unei ciorbe reusite de fasole. Se adauga bors acru cumparat sau de la mama (ca noi nu mai avem timp sa mai umplem si bors).



Se undeste o ceapa mijlocie in putin ulei..si putn morcov dat prin razatoare dupa care se adauga in ciorba cand e aproape gata. Desi nu e prea sanatosa, ceapa calita in ulei da ciorbei un gust deosebit. Amestecul mai merge bine la ciorba de burta sau radauteana...atat.



Se mananca pe timp de post sau cand ti-e pofta. Daca nu e post, eu mai adaug cu 10 minute inaite de final niste kaiser taiat fasii si prajit in foarte putin ulei.
Merge cu ceapa sau ardei iute.




Bineinteles, zarzavat proaspat: leustean si patrunjel. Pofta buna.

Bouyourdi

Pentru reteta trebuie sa-i multumesc doamnei de pe blogul careia m-am inspirat: "Ce retete mai fac fetele".
Este o reteta greceasca si e numai buna de mancat seara pentru ca este usoara. Ingredientele: rosii taiate felii, ardei gras sau kapia taiat rondele, cascaval, branza feta, busuioc, oregano, ulei de masline, sare, piper. Este fooarte simplu de preparat dar din pacate nu am decat o poza de a doua zi cu ce a mai ramas.
Asadar, toate ingredientele se aseaza in straturi intr-un vas termorezistent iar intre ele se presara busuioc si oregano, sare si piper. Doua linguri de ulei de masline si...la cuptor pentru 20 minute cu folie de aluminiu pe post de capac si inca 10 minute fara...pentru fata.
Este deosebit de bun.



Macrou marinat la cuptor

Pentru reteta avem nevoie de urmatoarele: peste (pentru reteta asta eu folosesc macrou insa merge orice fel de peste), morcov, gogosari in otet, ceapa, otet, ulei, lamaie, cimbru, sare si piper. Se face in felul urmator:
Ceapa si morcovul se taie ca in poza.



Gogosarii se taie julien.



Pestele se prajeste in ulei fara faina sau altceva, doar sare si piper,iar cand e gata se lasa pe un servetel.



Apoi se aseaza pestele in tava si pe rand urmatoarele...



Morcovul taiat rondele



Ceapa taiata solzisori




Gogosarii...



Apoi se adauga feliile de lamaie. Putin cimbru si usturoi granulat vor completa reteta.
Se adauga apoi 200 ml de apa, 200 ml de otet si cam 100 ml de ulei. Am dat cantitatile insa acestea sunt dupa gustul fiecaruia.



Se poate manca dupa 20-30 de minute de "odihna" in cuptor la 200 grade.

gastronomy and others..