joi, 25 noiembrie 2010

Tarta de prune cu aluat fraged

Se face un aluat fraged din unt, faina, zahar, un ou si un varf de cutit de sare care se lasa la racit in frigider dupa care se aseaza intr-o tava si se niveleaza dupa forma acesteia. Prunele fara samburi le-am lasat cu zahar pana acesta s-a topit si s-a format un sos dupa care le-am scos si am umplut cu ele tarta iar sosul l-am fiert pana a devenit gros ca mierea si l-am folosit pe post de topping la final. Foarte buna.
















Intre timp..

Sarcina si maternitatea sunt motivele pentru care am stat mai departe de cartile de bucate si emisiunile culinare insa vad ca s-a reintors pasiunea pentru gatit. Nu au fost greturi si alte chestii asociate unei sarcini insa eram in stare sa mananc numai verdeturi daca era dupa mine. Mai putin cu carnea si retete complicate in toata aceasta perioada. Postez niste poze facute ce-i drept mai pe la sfarsitul sarcinii cand mi-a mai revenit pofta de a gati.
Sa vad daca micutul Luca imi va da voie sa poposesc mai mult prin bucatarie.

Evident, nelipsitul gratar de vara trecuta..



Am stat cu totii cuminti si am asteptat..



Mi-e dor..



Am facut provizii pentru iarna.



Legume la cuptor - conopida, rosii, ardei gras, lamaie si morcov cu vin alb si ulei de masline.




Ce fac eu cand sunt in pana de idei: legume si carne cu orez in stil chinezesc.



Peste proaspat in folie de aluminiu la cuptor.

Ornamente

Asa am ornat salata boeuf de Craciun..






Si de Paste..




Kaiser facut in casa

Ne-am obisnuit sa preparam in casa sunca, kaiser si altele din familia asta pentru ca sunt mai bune decat in comert. Anul trecut am incercat si afumat si garantez ca nu gasesti nimic mai bun.
Pentru portia asta am avut piept de porc fara os (sa fie cat mai slab cu putinta) pe care l-am condimentat cu un plic de usturoi uscat, sare mai multa, condiment pentru porc din comert, boia de ardei iute si dulce, piper. Dupa ce l-am condimentat l-am fiert la foc mic iar in oala am adaugat si o crenguta de cimbru. Cand a fiert l-am mai condimentat o data si l-am lasat in cuptor cam doua-trei ore. A iesit foarte bun.







duminică, 21 noiembrie 2010

Vita cu orez

Este o reteta modificata dupa cea a Principesei Margareta a Romaniei pe care am luat-o dintr-o publicatie online. Modificarea consta in faptul ca in loc de carne de pui am folosit de vita iar modul de preparare e putin diferit. Asadar, am fiert doua portii de orez in apa si condimente (orez gen "thai" care nu se lipeste), peste care am adaugat cubulete de vita prajite, ciuperci taiate felii si am acoperit tot cu supa crema de ciuperci.









Totul a mers la cuptor pana supa scade aproape de tot. Pofta buna.


duminică, 14 noiembrie 2010

Ciolan cu fasole la cuptor

Un ciolan se fierbe cu doi morcovi si sare, se condimenteaza dupa plac, se unge cu ulei apoi se aseaza intr-o tava in care se adauga o ceapa-doua si se da la cuptor pana face "fata". Cand e gata se adauga in tava o mana de fasole fiarta, doua rosii, doua frunze de dafin, cimbru, suc de rosii, sare si piper apoi se da iar la cuptor pana scade sosul format si arata ca in poza.




















Rata cu portocale

Este o reteta foarte gustoasa si fina care se mananca dupa parerea mea mai mult "de amorul artei" decat cand ti-e foarte foame. Insa este o reteta ce trebuie incercata macar o data.
Exista mai multe retete pe internet si in carti dar cea pe care am facut-o mi se pare cea mai simpla si buna.
Ingrediente pentru doua persoane: trei portocale, un piept de rata (eu am pus si cele doua copanele pentru ca le aveam, nu din alt motiv), un cub de unt, sos de soia, vin alb, sare si piper.
Se face foarte simplu: rata se asezoneaza cu sare si piper si se caleste in tigaie in cubul de unt si o lingura-doua de ulei cu capac, la foc mic (se aseaza in tigaie cu pielea in jos ). Cand are o culoare aurie, se adauga zeama de la doua portocale, o jumatate pahar de vin alb si trei-patru lingurite de sos de soia. Cantitatile nu sunt exacte, eu fac "din ochi" mereu. Se lasa la fiert, nu foarte mult sa nu scada zeama de tot, apoi se adauga o portocala taiata felii si se mai fierbe pana se formeaza un sos mai gros, ca mierea. Cam asta este fabuloasa reteta pe care am asortat-o la o garnitura de cartofi la cuptor. Pofta buna.










gastronomy and others..