duminică, 30 ianuarie 2011

Pui cu ciuperci

Se poate folosi orice fel de carne ba chiar cred ca ar fi mai bun cu porc.
Carnea se prajeste separat si se adauga in tigaie aproape de final. Am folosit o punga de ciuperci congelate care au fost foarte bune, le prefer celor din borcan care imi dau senzatia ca stau in formol...parerea mea:)
Cum spuneam am calit ciupercile in putin ulei de masline iar cand au fost gata am adaugat si un ardei gras rosu pe care l-am mai lasat un minut fara insa sa se inmoaie. Peste ciuperci si ardei am adaugat carnea si 400 ml de smantana si am lasat la fiert la foc mic aproximativ 7-8 minute. Nu am mai povestit de sare si piper ca fara ele nu se poate, nu?




Sfatul meu este sa folositi smantana cumparata din piata de la tarani pentru ca este mai fina ca sa nu mai spun ca e mai sanatoasa. Asta din comert nu se leaga asa de bine iar rezultatul nu este tocmai spectaculos.





Mancare chinezeasca

Prietena mea  LopFras are un talent deosebit la gatit mancare chinezeasca, tot ce face este delicios mai ales ca retetele le inventeaza pe loc. M-a invitat intr-o zi la un wok cu bunatati si mi-a placut atat de mult  incat atunci cand am ajuns acasa m-am hotarat sa fac si eu ceva asemanator.
Se gaseste de cumparat la Kaufland un plic "Fix China" care face practic toata treaba...trebuie doar putina carne prajita simplu in foarte putin ulei (pui, porc sau vita) peste care se adauga continutul plicului cu apa rece (metoda este descrisa pe plic). Cand este gata amestecul, se lasa deoparte.
Intre timp am fiert orezul in apa condimentata cam 15 min. sau cat scrie pe cutie apoi l-am prajit intr-o tigaie teflonata fara ulei si am lasat  la foc mare pana se deshidrateaza iar boabele se separa complet. Peste orez am adaugat apoi o punga de legume chinezesti si le-am facut impreuna la foc mare doua-trei minute cu sos de soia si putin praf de ghimber.
Daca doriti se pot amesteca toate ingredientele in wok dar fara foc sau le puteti servi separat ca in poza. Pofta buna.



Sarlota cu piscoturi

De fapt nu este o reteta ci o idee pentru o zi de duminica cand vrei ceva dulce care nu necesita cinspe' ore in bucatarie.
Cum am facut eu (desi va puteti juca in fel si chip): piscoturile le-am rupt in jumatate, le-am inmuiat in cafea tare si dulce apoi am tapetat niste cupe de inghetata. Intre timp am mixat pudra de sarlota cu 300 ml. lapte rece si am umplut cupele. Doua ore la frigider si gata.
Se mai poate adauga lichior de cafea in cafea, sau daca praful de sarlota este cu aroma de ciocolata se mai adauga un plic de cafea instant. Trebuiau ornate cu boabe de cafea dar nu am avut pe moment....data viitoare.



sâmbătă, 22 ianuarie 2011

Pui cu cartofi la cuptor

Postez mai rar pentru ca nu fac in fiecare zi fonfeuri si in plus mai repet retetele.
Un exemplu de mancare rapida este cea din poza de jos. Am fiert cartofii cu sare, am condimentat niste pulpe de pui si le-am lasat la cuptor cu lamaie, vin alb si putin ulei cam o ora. In plus , am adaugat si niste usturoi in coaja care este foarte bun dupa ce s-a copt. O mancare pe care o fac cand nu am prea mult chef si mai ales timp de gatit.




vineri, 21 ianuarie 2011

Coasta de porc picanta

Ma tot uit la emisiunea de pe Euforia tv...aceea cu negrul (nu in sens peiorativ) care gateste de-ti vine sa-i faci o vizita. Mai mereu face coaste la gratar pe care le pregateste cu foarte multe ingrediente la care nici macar nu m-as fi gandit. Inspirata de emisiune am cumparat si eu o bucata de coasta de porc pe care m-am gandit sa o condimentez cu tot felul de chestii poate poate iese la fel de interesant. Am spalat coasta (ca cine stie prin cate maini o fi trecut) am uscat-o cu servetele si am condimentat-o cu ce vedeti in poza. In borcan este miere.




Am lasat la frigider o zi si ceva cum ne indeamna bucatarul si urmeaza sa o fac la cuptor in staniol cateva ore la foc mediu pana cade carnea de pe os, apoi fara staniol pentru fata.
Urmeaza poza de final.





Iata poza de final...nu e foarte fericita insa a fost delicios. Imi place combinatia de dulce-sarat si o sa repet sigur reteta.
Sfat: mierea "bronzeaza" foarte repede carnea asa ca lasati cuptorul la foc mediu si verificati pana iese o culoare aurie.

miercuri, 12 ianuarie 2011

Vin fiert - reteta lui Jamie Oliver

Jamie Oliver este cel din cauza caruia imi place mie sa gatesc. Daca ii dai un morcov iti face patru feluri de mancare si mi se pare delicioasa si o coaja de copac gatita de el. Banalul vin fiert este mult mai deosebit facut in acest fel: zaharul se pune la fiert cu putina apa si cand s-a facut caramel se adauga condimente clasice precum cuisoare, scortisoara, anason (toate se gasesc in pachetelul pentru vin fiert de la Fuchs) se mai adauga si putina coaja de la o portocala si o lamaie iar dupa cateva minute vinul care trebuie sa fie de calitate. Are alt gust facut in acest fel.





Pui la cuptor

Reteta am vazut-o la televizor prezentata de un bucatar din Iasi numai ca in locul puiului era un curcan. Mai trebuie un pachet de unt care se amesteca cu boia, sare, usturoi granulat, cimbru, coaja rasa de la o lamaie si ce alte condimente mai doreste fiecare, putina miere pentru final.
Puiul spalat bine (de preferat sa fie rece) si uscat cu servetele se unge cu unt peste tot. In interior eu am introdus o lamaie fara coaja feliata si o crenguta de cimbru...e optional. L-am infasurat apoi intr-un tifon de mai multe ori (cam trei straturi) si l-am mai stropit cu putin ulei de masline. Fiti fara nici o grija, ca dupa aproximativ doua ore la cuptor tifonul nu va pati nimic.






Am pregatit intre timp o tava cu morcov, ceapa, cartof si mar taiate cuburi, fara sare sau altceva si am asezat-o in cuptor sub pui in acest fel:




Toate sucurile ce se vor scurge din pui vor ajunge in tava. Cand e puiul gata se unge cu miere si se mai da la cuptor cateva minute pana prinde o culoare aurie. Combinatia de dulce-sarat este deosebita.
La final legumele se fac piure si se servesc alaturi de pui. Pofta buna.







Kaiser de casa afumat

Ca si anul trecut am pus nistë porcarii la afumat.
Am cumparat piept de porc mai slab, l-am condimentat bine, l-am lasat doua zile sa-si ia sare si iuteala, l-am afumat 6-7 ore si l-am fiert cinci minute.



Evident ca nu se compara cu ce cumperi din comert.

Idei pentru platouri

Daca sunteti in pana de idei, puteti face clatite colorate pe care apoi sa le umpleti dupa preferinte: cu ciuperci si cascaval, cu sunca si sos alb etc. Asadar pentru clatite rosii trebuie doar sa adaugati in umplutura de clatite putina sfecla fiarta si data la blender iar pentru clatite verzi spanac fiert si facut pasta in acelasi mod.













Alta idee este aceea de a completa un platou cu caracatite, adica cremwursti taiati pe lung franjuri si prajiti in ulei cateva secunde. Pe post de ochi am folosit piper boabe.

Rulada de pui cu spanac

Reteta este relativ simpla insa necesita timp si rabdare. Am luat-o de site-ul ärdei-iute.ro".
Ca ingrediente avem nevoie de carne tocata (eu am folosit piept de pui), spanac (am avut congelat), ceva condimente dupa gusturi, doi-trei catei de usturoi, aluat de foietaj, mac, doua oua, pesmet, doua felii de paine inmuiate in lapte si o lingura de bulion.
Dupa ce se decongeleaza spanacul (daca este proaspat se fierbe), se mixeaza in blender cu usturoiul si se lasa deoparte pana ii vine randul.
Intre timp celelelalte ingrediente se amesteca si se intind apoi pe o foaie de aluminiu pe care s-a presurat putina faina alba sa nu se lipeasca.





Dupa care se acopera cu strat de spanac si cu ajutorul foii de aluminiu se formeaza rulouri care se introduc la cuptor cat este nevoie pana e gata (se face testul scobitorii)...






...iar cand e gata se inveleste ruloul in aluatul de foietaj, se da cu ou si mac apoi se introduce iar la cuptor pana prinde culoare.







In final gustul variaza in functie de cantitatile de ingrediente folosite: mai mult sau mai putin usturoi, felul condimentelor. Pofta buna.


gastronomy and others..