vineri, 27 noiembrie 2009

Bors moldovenesc de gaina

Fiecare stie sa faca bors, supa, ciorba si fiecare face in alt fel. Eu va recomand ca macar o data sa incercati varianta asta cu gaina de la tara, bors umplut in casa, taitei tot de casa si legume proaspete.
Asadar, avem nevoie de un pui sau gaina, ( daca e prea mare puteti pastra cateva bucati si pentru o tocanita) ardei gras, ceapa, morcov, rosii, bors, ou si faina pentru taitei si verdeata: patrunjel si leustean (leusteanul ii mai adauga cateva "karate" borsului). Carnea se spala bine si se pune la fiert. Daca e nevoie se ia spuma. Mie imi place ca borsul sa fie limpede asa ca oparesc cateva minute carnea apoi o mai clatesc o data in apa rece (se curata mai bine).



Toate legumele se taie foarte marunt si se adauga in bors dupa ce a fiert carnea. Se completeaza cu cimbru.



Dupa ce au fiert legumele, se adauga borsul acru (traiasca mama) si se mai lasa la fiert cateva minute. Cel mai bine la borsul de gaina merg pastele de casa sau taitei cum li se spune. Taitetii se fac dintr-un ou care se amesteca cu sare si faina pana rezulta o coca nu foarte tare. Se intinde pe o plansa de lucru peste care s-a presarat faina sa nu se lipeasca. Se intinde pana devine o foaie subtire , se lasa la uscat jumatate de ora, apoi se taie astfel incat sa iasa niste fidelute subtiri. Acestea se fierb separat in apa cu sare dupa care se adauga in bors cu 3 minute inainte de a fi gata. Pastele trebuie sa fie "al dente"...nu lasati sa fiarba pana se desfac.



In farfurie se adauga patrunjel proaspat taiat. Se combina bine cu ardei iute si mamaliguta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

gastronomy and others..