vineri, 29 ianuarie 2010

Pilaf "ca la mama acasa"

Am lasat putin deoparte orezul thai pentru ca mi s-a facut pofta de pilaf asa cum mancam la mama acasa.
Avem nevoie de orez obisnuit, cu bob rotund, o ceapa mare, morcov dat prin razatoarea mica (eu nu am avut pe moment asa ca am folosit putina boia de ardei ca sa dea culoare) si carne de pui. Se poate face in mai multe feluri insa eu l-am facut asa: am pus la calit ceapa taiata cubulete in putin ulei, impreuna cu putina boia (daca aveti morcov, tot acum se adauga).



Apoi se adauga o cana de orez ( care se lasa la umflat in apa inainte de a-l gati ) si le-am calit doua minute impreuna. Se acopera cu apa sau supa si se lasa la fiert amestecand des (e metoda prin care orezul devine "lipicios"...cui ii place).




Intre timp carnea pui se prajeste separat in ulei incins si se adauga peste orez cand e gata. Eu am fiert-o intai pentru ca era pui de la tara si riscam sa ramana nefacut. Se asezoneaza cu sare si piper si ..




Gata. Pofta buna.





sâmbătă, 23 ianuarie 2010

Salata de iarna

Contine fasole mare fiarta cu sare, mazare, mult marar, zeama de lamaie sau otet (dupa preferinte), ceapa. Exista si varianta de vara a salatei, adica se pot adauga castraveti si ardei. Dar acum legumele astea nu au gust.

Shaorma

Nu am mai facut nimic nou in ultima vreme pentru ca e sesiune si nu mai am timp. Am idei multe si mai ales pofte si ma revensez dupa.
Zilele astea am facut o shaorma, diferite salate. Cum e frig de crapa pietrele, nici piata nu mai e cum a fost. Asa ca ne descurcam cu supermarketul. Ingredietele pentru shaorma se stiu, la fel si modul de "preparare" asa ca expun doar poze. Maoneza e de casa, cu usturoi.









sâmbătă, 16 ianuarie 2010

Peste in staniol

Pestele (pangasius cum am folosit eu sau alt fel de peste)se condimenteaza, se adauga cimbru, usturoi granulat si felii de lamaie fara coaja (daca pastrati coaja vor fi amare).



Apoi, fiecare bucata de peste se impatureste in folie de aluminu, se stropeste cu foarte putin ulei si se lasa in cuptorul incins cam 20 de minute apoi se desface folia si se mai lasa inca cinci sa prinda culoare.





Ca garnitura eu am ales conopida si orez facute asa:
Conopida am prajit-o in ulei incins (nu mult), cu capac, cu sare si piper si am lasat la infuzat si o bucata de coaja de lamaie. Se scoate cand e gata. Apoi se stropeste cu zeama de lamaie si gata.



Pentru ca se face foarte repede si totul trebuia sa fie gata in acelasi timp, am ales orez thai (din acela cu patru pungulite in pachet). In apa in care am fiert orezul, am dizolvat condimente (pot sa fie pentru pui, pentru pilaf..numai sa fie ceva care sa dea gust orezului), am adaugat doua linguri de ulei si doi morcovi pe care i-am taiat apoi si i-am amestecat cu orezul. Totul a durat 16 minute.




Pentru ca nu am avut forma speciala de modelat orezul, am improvizat pe moment...dar o sa-mi cumpar.




Am uitat sa spun..conopida a fost pe post de garnitura insa am avut si la ea garnitura..iaurt cu usturoi pisat.




Totul se face foarte repede si usor. De arome...nu mai povestesc.





miercuri, 13 ianuarie 2010

Supa de pui cu galuste

Este nevoie de carne de pui, de preferat crescut la tara, legume (morcov, ardei gras si iute, radacina de patrunjel si cartofi), doua oua, foarte putin bicarbonat, gris, verdeata si taitei de casa sau gen Rolton.
In timp ce fierbe carnea (spalata, oparita si spalata iar), se taie legumele cuburi nu foarte mici care se adauga cand carnea e aproape fiarta. Tot acum se adauga sare (daca o adaugam din prima, carnea va fierbe mai greu, daca o adaugam la final legumele vor fi nesarate si iar nu e bun), apoi piper. Galustele si taiteii se adauga ultima data.
Pentru ca galustele sa iasa pufoase, se fac in felul urmator: separati albusul de galbenus si il bateti spuma, cu un mixer sau tel. Cand s-a intarit ca bezeaua, se adauga numai un galbenus, sare, piper, foarte putin bicarbonat stins cu zeama de lamaie si se incorporeza grisul pana are consistenta de bulz apoi se ia cu lingura cate putin si se scufunda in supa. Nu puneti prea mult gris ca acesta se mai umfla. Lasati-le sa fiarba si gata.





Pofta buna.


Porc cu cartofi la cuptor

Pentru reteta asta (inventata pe moment) este nevoie de: carne fara grasime (am facut si cu porc si cu pui, merg ambele), cartofii care se taie felii de aproximativ aceeasi grosime, lamaie, vin alb (nu am avut si am pus rosu, de asta au iesit mai roz cartofii), usturoi, putin ulei, condimente.
Se aseaza toate intr-o tava, intercalat, se condimenteaza (cu ce va place), se adauga usturoi intreg nedecojit, lamaie taiata felii si se completeaza cu un amestec facut din vin si ulei ..cam 250 ml sau in functie de cantitatea de cartofi si carne. Eu am acoperit cu folie de aluminiu pana s-a facut, apoi am indepartat-o pentru a se rumeni.



Daca va place, puteti adauga mai spre sfarsit ceapa taiata solzisori. Merge de minune cu mamaliguta, mujdei de usturoi si un pahar de vin rece.




Ce bun!


duminică, 10 ianuarie 2010

Papanasi

Cui nu-i plac papanasii facuti ca la mama acasa?
Avem nevoie de: branza de vaci, zahar, esente, faina alba, doua oua (la jumatate de kg de branza).
Branza de vaci se amesteca cu zaharul (eu mereu pun dupa gust, asa ca nu dau cantitati), cateva picaturi de esenta, zahar vanilat un pliculet (daca aveti), aproximativ 5 linguri de faina de grau, un varf de cutit de sare, cele doua oua si se amesteca .




Nu se adauga mai multa faina in compozitie pentru ca o sa aiba gust fad. Daca e prea moale , luati intr-o lingura si dati prin faina apoi formati in palme.
Se prajesc in ulei incins (nu se adauga cand e uleiul rece pentru ca absoarbe mult si se inmoaie).




Se mananca cu dulceata. cu frisca si zahar pudra..combinate sau separat. Enjoy.





luni, 4 ianuarie 2010

Cascaval pane cu busuioc

Daca v-ati saturat de carne de porc, este o idee buna.
Cascavalul se taie felii cam de 5-7 mm. Conteaza foarte mult si ce fel de cascaval aveti (eu am avut din acela care se topeste mai greu).
Dupa ce l-ati taiat, il dati printr-un amestec facut din oua batute, putin lapte, sare, piper si busuioc uscat. Se dau feliile prin pesmet si amestecul amintit de vreo doua ori si se face in ulei incins.



Apoi se aseaza pe un servetel sa absoarba din uleiul in exces. Va garantez ca busuiocul ii da o savoare deosebita.





duminică, 3 ianuarie 2010

Porc dulce acrisor cu ceapa si taitei

Reteta dupa care m-am inspirat am vazut-o la televizor si era cu carne de vita insa eu am adaptat-o. Necesar: carne de porc fara grasime, ceapa, taitei gen Rolton sau de orez, sos de soia, sos dulce acrisor, ceva iute, sare.



Carnea se taie felii foarte subtiri (se va face pe plita incinsa doar cateva minute) si se lasa a marinat in sosurile amintite mai sus.



Intre timp se incinge bine plita, gratarul sau ce aveti si se adauga carnea impreuna cu sosul care ramane si care va capata o consistenta cleioasa la final. Tot acum se taie doua cepe mari si se adauga peste carne.



Se amesteca des si totul se face la foc iute. E gata cand a scazut sosul si s-a ingrosat ca la dulceata iar carnea e frageda.
Se mananca cald peste taiteii fierti in prealabil in apa cu sare. Taiteii de acest gen (eu cumpar supe instant Rolton doar pentru taitei ) necesita doar doua-trei minute de fierbere, nu se lipesc deloc si sunt foarte interesanti ca textura.



Gata.

gastronomy and others..